top of page

Κατευθυντήριες γραμμές για τους ελέγχους των αποβλήτων πριν από τις εργασίες κατεδάφισης και ανακαίνισης κτιρίων

Τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων (απόβλητα Κ&Κ), όταν μετρηθούν σε όγκο, αποτελούν τη μεγαλύτερη ροή αποβλήτων στην ΕΕ. Παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των αποβλήτων Κ&Κ είναι ανακυκλώσιμα, ένα σύνηθες εμπόδιο για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων Κ&Κ στην ΕΕ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών Κ&Κ.


Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για τον τομέα των κατασκευών και τη διαχείριση αποβλήτων. Η κατευθυντήρια γραμμή εναρμονίζεται με τους στόχους της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ η οποία θέτει ως στόχο την ανακύκλωση του 70% των αποβλήτων Κ&Κ έως το 2020.


Η κατευθυντήρια γραμμή εναρμονίζεται επίσης με τη στρατηγική «Κατασκευές 2020»1 , καθώς και με την ανακοίνωσηγια τις ευκαιρίες αποδοτικής χρήσης των πόρων στον οικοδομικό τομέα2 . Επιπλέον, εντάσσεται στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης και φιλόδοξης δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία που παρουσίασε η Επιτροπή το 20153 , η οποία περιλαμβάνει αναθεωρημένες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα απόβλητα ώστε να ενθαρρύνει τη μετάβαση της ΕΕ προς μια κυκλική οικονομία. Σ’ αυτή τη δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία, τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων αναγνωρίζονται ως βασική πτυχή, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων.


Είναι μία από τις τρεις δράσεις που προβλέπονται στο παράρτημα 1 του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία4 (CEAP). Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή επιδιώκει να προσφέρει μια μεθοδολογία διενέργειας της εκτίμησης αυτής προκειμένου να στηρίξει τις εθνικές αρχές ώστε πράγματι να επιτευχθεί ο στόχος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανακύκλωση των αποβλήτων Κ&Κ.


Δες το έγγραφο εδώ

Comments


bottom of page